Včelí vosk. Používa sa v kozmetike ako zahusťovadlo, zmäkčovadlo. Včelí vosk je sekrét včiel produkujúcich med, z ktorého včely v úli vytvárajú množstvo šesťuholníkových buniek, slezinu. Pri vylučovaní je včelí vosk ešte priehľadný; jeho sýtožltú farbu mu neskôr dodáva peľ alebo propolis. Na kozmetické účely sa často používa bielený včelí vosk (Cera alba), ktorý už nemá príjemnú vôňu prírodného včelieho vosku. Na extrakciu včelieho vosku a jeho očistenie od nečistôt sa používa niekoľko metód, napríklad rozmrazovanie v horúcej vode. Včelí vosk sa používa v kozmetických výrobkoch najmä ako mazadlo konzistencie a pre svoje slabé emulgačné vlastnosti. Jeho konzistenciu zlepšujúce vlastnosti sa využívajú najmä v emulziách vyrobených s lyzolecitínom, kde zahusťuje krémy tým, že na pokožke vytvára len ľahký ochranný film. Nemal by sa používať v kombinácii s klasickými emulgátormi, pretože výsledný krém vytvára na pokožke voskový povlak. V prípade tuhých balzamov na pery a masážnych tyčiniek jeho vysoký bod topenia (60 - 65 °C) znamená, že výrobky s ním vyrobené sa neroztopia ani v lete. Jeho hlavnými zložkami sú kyselina palmitová, palmitoleát, hydroxypalmitát, estery alkoholov s kyselinou olejovou (dlhé molekuly s 30 - 32 atómami uhlíka) a iné palmitáty.