Mliečna mrva, belavá, mliečna, žltkastá, kyslá, štipľavo páchnuca látka produkovaná hltanovými žľazami včiel, ktorá je primárne potravou včelej matky, ale je podávaná všetkým larvám počas prvých troch dní ich života. Materská kašička obsahuje viac ako 150 biologicky aktívnych zložiek: bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerály, stopové prvky, enzýmy a mnoho ďalších bioaktívnych látok. Zloženie: voda 70 %, protid 15 %, glucid 12 %, lipidy 3 %. Materskej kašičke sa pripisujú mnohé výhody, ale tvrdenia o jej účinkoch na pokožku (napr. schopnosť predchádzať vráskam a liečiť aknóznu pleť) Paula Begoun hovoria, že zatiaľ nie sú podložené vedeckým výskumom, hoci pravdepodobne má určité spevňujúce, vodu viažuce vlastnosti. Táto zložka môže pri lokálnej aplikácii na citlivých jedincov spôsobiť kontaktnú dermatitídu a podráždenie, ale v akosmetike sa zriedka používa v koncentráciách, ktoré vyvolávajú obavy. Zložka je veľmi nestabilná a ľahko sa rozkladá pôsobením vzduchu, tepla a svetla, preto by sa kozmetika obsahujúca materskú kašičku mala skladovať v chladničke a nemala by byť v priehľadných, nepriehľadných obaloch.